Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

HAWKED Erken Erişim İncelemesi

Kadim eserler ve harabelerle dolu bir adada geçen üçüncü şahıs hazine avı oyunu HAWKED, beta döneminde büyük bir beğeni topladı. Basına kapalı gerçekleşen son betada oyunu Erken Erişim'e çıkmadan önce bir kez daha deneyimleme fırsatı yakaladık.

Yayıncı koltuğunda The 4 Winds Entertainment’ın oturduğu üçüncü şahıs hazine avı ve nişancı oyunu HAWKED, başarılı geçen beta süreçlerinin ardından Erken Erişim macerasına başlamaya hazırlanıyor. MY.GAMES tarafından geliştirilen oyun, tamamen Türkçe bir deneyim sunacak. 30 Kasım’da PC’de yayımlanacak olan HAWKED’ı basına özel gerçekleştirilen bir kapalı betada oynama şansı yakaladık. Sizler için hazırladığımız bu içerikte hem oyundan hem de yaşadığımızdan deneyimden bahsedeceğiz.

HAWKED’ın arkasındaki ekip, çok zorlayıcı olmayan ve eğlence tarafı daha ağır basan bir hazine ve nişancılık oyunu yapabilir miyiz sorusundan yola çıktıklarını söylüyor. Hem konsept hem de oynanışın tamamen bu mantık üzerine kurulduğunu belirten geliştiriciler, başlangıçta “biraz çocuk oyunu mu görünüyor” acaba dedikleri HAWKED’ı rekabet ve macera açısından tatmin edici bir noktaya taşıdıklarını belirtiyor.

Peki, HAWKED tam olarak nasıl bir oyun? Temelde bir hazine avı ve nişancılık oyunu olarak tanımlamak mümkün. Oyuncular, “Haydut” olarak kayıp medeniyetten geriye kalan kudretli eserlerin peşine düşüyor, ancak bu eserler sadece oldukları yerde durmayıp bir takım canavarlar tarafından korunuyor ve o canavarların pençesinden bu eserleri kurtarmak, onları biriktirerek devam etmek ve adadaki bulmacaları çözmek aslında oyunun temelini oluşturuyor.

hawked beta

Oyundaki karakterler aslında Grail adı verilen maceraperestler loncasının bir parçası. Her biri şahsına münhasır olan karakterleri hem görsel hem de oynanış olarak özelleştirmek mümkün. 200’den fazla kıyafet, 14 teçhizat, 21 eser ve 18 takviyeyi kullanarak tamamen kendi tarzımızı yansıtan özel bir Haydut oluşturabiliyoruz. Bunlara ileride yenileri de eklenecek.

Daha sonra hazineleri ve eserleri çalmak için kurulan Haydutlar takımının üyeleri olarak Sürgünada’ya sızıyor ve çeşitli stratejiler uygulayarak bu özel ganimetleri almaya çalışıyoruz. İçerisinde bulunduğumuz duruma ve dövüş tarzımıza göre donanımımızı ve perk’lerimizi güncelleyebiliyoruz. Bu saldırı ve savunma yeteneklerimizi yükseltebileceğimiz bir gelişme sistemi var. Ayrıca ele geçirdiğimiz eserleri kuşanarak ek güç kazanabiliyoruz.

Başlangıçta eğitici çok yeterli ve detaylı. Oyunu anlamak ve öğrenmek hızlı, kolay ancak ustalaşmak zor. Yine oyun içi başlangıç görevleri bir hayli öğretici ve yol gösterici. Hikaye görevleri, günlük görevler ve haftalık görevler var. Yaptıkça XP, oyun içi para ve çeşitli eser gibi ödüller kazanıyoruz. Biz, kapalı betada tüm ayarları Ultra’ya çekip oynadık. Herhangi bir donma veya takılma yaşamadık. Yalnızca birkaç crash ile karşılaştık. Çözünürlük çok iyi olmakla birlikte sınırsız FPS yok. Monitörünüzün hertz’ine sabitliyor. Pastel tarzı grafikler oldukça tatlı. Animasyonlar akıcı, vuruş hissi fena değil. Tırmanma, zıplama ve koşma gibi mekanikler akıcı. Ayrıca oyun içi iletişim ve ping sistemi de var.

hawked erken erişim

Sürgünada dediğimiz bu yer, yemyeşil ormanlar, ovalar ve çiçeklerle göz alıcı bir atmosfere sahip. Uzaktan huzur verse de, içerisine girince sizleri kadim harabeler, tehlikeli tuzaklar ve ölümcül canavarlar karşılıyor. Geliştiriciler, çoğu oyunun aksine aslında adil bir dövüş ortamı yaratmayı hedeflemiyor. Oyunda ne kadar kurnaz ve uyanık olursanız, başarılı olma şansınız da o kadar artıyor. Nitekim oyunun mottolarından biri de “Adice Dövüş”

Haritada çeşitli bulmacalar mevcut. Yerlerini size simgeyle gösteriyor. Sırasıyla görev alanlarına giderek bulmacaları çözmemiz gerek. Örneğin, 10 x 10’a karolar var. Anlık bize gösteriyor ve kapatıyor, sırasıyla istenen karolara ateş ediyoruz ya da bir alanı ele geçirirken gelen yaratıkları yok et gibi… Tabii bunları yaparken arkadan rakipler bizi izliyor olabilir ve çözdüğümüz bulmacaya çökebilir veya bizi öldürebilir. Bu nedenle her zaman tetikte olmamız gerekiyor.

Bu bulmacaları çözdükçe ve alanları ele geçirdikçe güçleniyoruz. Sonra “hazine yakında açılacak” uyarısı geliyor ve hazineye koşup çalmaya çalışıyoruz. Burada ister uyanıklık yapıp uzaktan izleyip ekibin elinden çalıyoruz, ister rekabetçi gidiyoruz seçim bizim. En son hazineyle birlikte dönmeye çalışıyoruz. Hunt ve Escape from Tarkov benzeri bu kaçma alanlarına da pusu kurabiliyoruz. Ayrıca hazineyi almadan topladığımız ufak tefek geliştirmeler ve oyun içi parayla da geri dönebiliyoruz.

hawked turkmmo

HAWKED ekibi, adanın stabil olarak kalmayacağını ve zamanla gerçekleşecek tematik etkinlikler ve işbirlikleri ile daha da gelişeceğini söylüyor. Kısacası, maceranın dozu yeni güncellemelerle artacak. Bu anlamda Fortnite ile benzerlik taşıdığını söyleyebiliriz. Oyundaki temel mantık her şeyi yağmalamak. Bulmacaları çözeceğiz, tuzaklara dikkat edeceğiz, ganimetleri toplamaya çalışacağız. Ganimetleri kaçırmak aslında takım olduğunuz ekiple daha mümkün oluyor.

Diğer taraftan sadece oyunu oynayıp kapatmıyoruz çünkü oyuncu ilerlemesi de oyunda büyük önem taşıyor. Günün sonunda kazandığınız avantajlar, harabelerin içine girdiğimizde ya da bulmacaları çözdüğümüzde bulduğumuz eserler bizim yanımıza kar kalıyor. Her kullanıcının kendine özel eserlerini sergileyebilecekleri, geliştirebilecekleri ve aynı zamanda da diğer oyuncularla sosyalleşebileceği Fevrialem adında bir bölüm var. Burada oyun içinde satın alınabilecek kozmetik içerikler de olacak.

Ayrıca kendi odamız da var. İsmi Kamara. Hub içerisinden ulaşıyoruz. Odamızda karakter özelleştirebileceğimiz bir bölüm, topladığımız eserleri (bize güç ve yetenek veren) kuşanabileceğimiz bir donanım ve eğitim bölümü var. Hesap seviyesini yükselterek kuşanabileceğimiz takviye sayısı 4’e kadar çıkıyor. Grail’den sadakat artırarak daha yeni takviyeler alınıyor. Takviyeler ise oyun içi para birimiyle dolduruluyor. Örneğin, yüzde 200 hızlı enerji yeni gibi (envanterde 5 tane taşınıyor)

my games hawked

Hazineleri yağmamakla aslında macera başlıyor. Semboller ikinci adımda büyük rol oynuyor, çünkü yarıştığımız takımlarda var ve o sembolleri bulmak bizi bir adım öteye taşıyor zira eser mahzenlerini açmak için diğer takımlardan önce bunları bulmamız gerekiyor. Eseri bulduğu yerden çıkarmak da bazen bir eşikte takılabiliyoruz. Eseri buluyoruz çıkaramıyoruz ya da bulmacayı buluyoruz çözemiyoruz o yüzden kendi korunaklı alanımız da oyun içinde oynarken sürekli yaratmamız gerekiyor. Günün sonunda da topladıklarımızla birlikte kaçmamız gerekiyor.

Toplanan hazineler ve eserler oyun içi para birimi için Grail isimli NPC’ye satılıyor. Yine aynı NPC’den teçhizat takviye eser kozmetik alınıyor. Yine aynı NPC’ye para ödeyerek sadakat artıyor ve beraberinde yeni takviyeler açılıyor. Neille NPC’sinde ise deneyimli Haydutlar için kontratlar veriliyor. İlginin ve katılımın yüksek olduğu başarılı bir Açık Beta dönemi geçiren HAWKED, 30 Kasım’da PC’de Erken Erişim aşamasına girecek. Merakla beklenen nişancı oyunu, söz konusu tarihten itibaren MY.GAMES Launcher ve Steam üzerinden oynanabilecek.

Yayıncı The 4 Winds Entertainment ve geliştirici MY.GAMES, konsol sürümlerinin 2024’ün başında çıkacağını açıkladı. HAWKED’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke için bölgesel fiyatlandırma politikası uygulanacak. Oyunu indirmek ve oynamak tamamen ücretsiz, ancak içerisinde Haydut Bileti, oyun içi para, abonelik ve ek içerik gibi satın alma seçenekleri de olacak.

Ücretsiz kaydolmak ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için HAWKED’ın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.